Info club : Program evenimente 2015 | Contact | Membri | Ture | Actiunea Serbanei | Statut | Intrebari frecvente | Autentificare | Inregistrare
Ghid montan : Carpatii Meridionali : Muntii Cindrel > Cabane > Trasee | Muntii Lotrului > Cabane > Trasee | Muntii Fagaras > Cabane > Trasee
Alte informatii: Galerie Foto | Stiri | Caiet de cantece | Magazine echipament montan | Statiuni montane | Rezervatii Naturale | Sfaturi pentru turisti
2% pentru Amicii Muntilor

Home » Articole, Stiri Montane

Sa fim prieteni ca sa avem prieteni!

Adaugat la 4 martie 2009 de Marius Smarandoiu 5.021 vizualizari Nici un comentariu


Dragii mei! Imi vine greu a crede ca nu v-ati pus de cel putin cateva ori intrebari de genul: Cati prieteni am eu cu adevarat? Cate dintre toate cunostintele mele se incadreaza in aceasta pretioasa categorie? Cine se apropie de mine de drag si ma accepta asa cum sunt si cine imi ofera un sprijin sau o tovarasie pentru implinirea unor momente frumoase si fara interes doar personal ci si din bucuria de a face asta cu mine?

Oare pe cine ma pot baza eu la greu?… Daca v-ati pus aceste intrebari vreodata trebuie sa va ganditi ca poate am pus intrebarile gresite si ar fi trebuit sa ne intrebam: eu pentru cine sunt prieten? Pe cine ajut? Pe cine accept asa cum este el? Pe cine nu judec si imi este doar drag de el? si de ce nu: Pe cine sunt invidios si ma hranesc cu suferinta sa?

Din pacate se pare ca doar oamenii cu un suflet deosebit ar fi în stare de sacrificiul propriului confort pentru a aduce un plus de alinare unei persoane in greu. Pentru cel aflat intr-o situatie dificila, o vorba plina de dragoste si afectiune, un semnal ca cuiva ii pasa de el, poate face diferenta dintre viata si moarte. Si tot pentru un astfel de om, raceala ta, ignoranta ta il poate îngropa definitiv.

Responsabilitatea noastra pentru cei din jur de cele mai multe este mai mare decat ne place noua sa acceptam si din orgoliu sau sentimente conexe, adesea calcam pe lucruri scumpe.

Propria mea experienta mi-a adus o revelatie extraordinara. Mult timp am considerat ca succesul meu in viata personala si profesionala se datoreaza atitudinii mele, valorilor mele si tenacitatii cu care am urmarit scopurile in care credeam. Off.. daca ati sti cat de mult m-am inselat. M-am inselat si am platit pentru asta si fortele superioare care ne guverneaza vietile au avut grije sa imi ofere sansa extraordinara de a intelege acest lucru. In succesul meu am uitat de Dumnezeu, am uitat de parintii mei care mi-au oferit cel mai de pret :viata si educatia mea, am uitat de cei care au crezut in mine si de faptul ca contextele si oportunitatile in viata mea m-au adus pe acest drum. Am inteles un lucru: contributia mea personala a fost cu mult mai mica decat am vrut vreodata sa accept si poate ca se aplica si multora dintre voi.

Puterea de a oferi prietenie nu este doar pentru cei cu o sensibilitate aparte, este pentru noi toti, pentru fiecare om. Fiecare dintre noi ne nastem cu defecte si de-a lungul vieții ne schimbam, evoluam, ne modelam. Dacă defectul tau este nepasarea si ignoranta, nu este grav pentru ca asta se poate schimba, nu trebuie să te fi născut cu o sensibilitate aparte ca sa poti sa fii un prieten devotat, poti deveni un astfel de prieten dacă vrei.

Atunci când toate lucrurile sunt pozitive, profitam de buna dispozitie a prietenului sau prietenei noastre, iar cand problemele apar si nu mai avem parte de acea buna dispozitie, si daca suntem niste lasi vom fugi din fata tristetii si vom abandona prietenul sa zaca asteptand in zadar un zambet sau o imbratisare din partea noastra.

Dumnezeu ne cere sa fim alaturi chiar si de un strain aflat în situatii dificile, cu cat mai mult trebuie sa ne tratam prietenii cu aceeasi dragoste indiferent de starea in care se afla. Din pacate cei mai multi dintre noi nu stim să facem aceast lucru si fundamentul pe care se bazează relatiile noastre de prietenie sunt mofturile sau gradul in care putem profita unii de altii. Nu trebuie sa fie un profit evident. Este suficient ca atunci când toate lucrurile sunt în regula, poti profita de buna dispozitie a prietenului sau prietenei tale, iar cand problemele apar intr-un mod inerent nu o să mai ai parte de acea buna dispozitie, si daca esti un las vei fugi din fata tristetii si iti vei lăsa prietenul sa zaca asteptand in zadar un zambet sau o îmbratisare din partea ta.

Sa nu facem greseala sa asteptam sa experimentam singuratatea ca abia apoi sa ne simtitim vinovati ca nu am fost alaturi de cei care se simt singuri. Sa nu asteptam sa avem nevoie de o imbratisare ca abia apoi sa ne simtim vinovati ca nu am daruit cand cineva a avut nevoie de aceasta, sa nu astepta sa simtim lipsa unei mangaieri atunci cand avem cea mai mare nevoie de ea, ca abia atunci o sa ne simtim vinovati ca nu am facut si noi asta cand cei din jur au avut nevoie”¦”¦ sa nu asteptam sa ni se spuna „te iubesc” ca abia apoi sa ne simtim vinovati ca nu am spus „te iubesc” celor din jurul tau care poate au tanjit dupa asta”¦”¦ sa nu asteptam sa ni se intample vreo nenorocire ca abia apoi sa intelegem lucrurile pe care am fi putut sa le intelegem si cand ne-a fost bine.

Mai tot timpul gasim si avem parte de ceea ce cautam, dar daca nu avem capacitatea sa nu abandonam prietenul intr-un proiect comun, daca nu putem sa il acceptam si sa il iubim asa cum este el chiar si atunci cand ii este cel mai greu, atunci cum putem sa avem parte de altceva decat de lipsa prietenilor ce ni dorim atat de mult? Este eronat sa ii cerem Celui de Sus o persoana de incredere alaturi de noi pentru ca accest dar ni-l castigam singuri prin atitudinea si faptele noastre. Daca nu o facem, degeaba ne rugam si ne vom pune in continuare aceleasi intrebari cu care am inceput aceste ganduri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (9 votes cast)
Sa fim prieteni ca sa avem prieteni!, 10.0 out of 10 based on 9 ratings

Introduceti comentariul :

Trebuie sa fiti autentificat pentru a introduce un comentariu.