Info club : Program evenimente 2015 | Contact | Membri | Ture | Actiunea Serbanei | Statut | Intrebari frecvente | Autentificare | Inregistrare
Ghid montan : Carpatii Meridionali : Muntii Cindrel > Cabane > Trasee | Muntii Lotrului > Cabane > Trasee | Muntii Fagaras > Cabane > Trasee
Alte informatii: Galerie Foto | Stiri | Caiet de cantece | Magazine echipament montan | Statiuni montane | Rezervatii Naturale | Sfaturi pentru turisti
2% pentru Amicii Muntilor

Home » Articole, Recomandate

SOS pe munte

Adaugat la 13 iulie 2011 de Amicii Muntilor 8.920 vizualizari Nici un comentariu


Cei aflați pe munte în mare pericol – rătăciți, răniți, epuizați, în neputința de a mai înainta, pâna la cea mai apropiată cabană ori localitate, atacați de animale sălbatice, surprinși de o calamitate (foc, inundație, alunecare de teren, avalanșă) – au dreptul să ceară ajutor lansând alarme după codul de semnalizare montană.
Alarma pe munte trebuie dată, însă, cu toată seriozitatea și răspunderea și numai în situații reale de nevoie de ajutor sau în caz de pericol.
Cum se dă alarma?
La munte alarma, care înseamnă și chemare în ajutor, se face prin lansarea în spațiu a șase semnale pe minut, la intervale egale între ele, adică un semnal la zece secunde. Semnalele lansate pot fi luminoase, acustice sau vizuale.
Semnalele luminoase se pot realiza cu diferite mijloace: noaptea, prin emiterea celor șase semnale de lumină cu ajutorul lanternei, a unui felinar, sau a oricărei surse luminoase sau prin lansarea a șase rachete de mână, la intervale de câte zece secunde sau trase din pistol; prin acoperirea-descoperirea unui foc, a flăcării unui aragaz sau primus de voiaj sau chiar a unei lumânări cu o pătură ori un hanorac; prin aprinderea succesivă, la intervale cerute de cod, a câte șase chibrituri. Ziua, semnalele luminoase se pot improviza cu o oglindă ce reflectă razele soarelui sau cu rachete lansate manual sau cu pistolul.
Semnalele acustice se pot lansa prin țipete, fluierături (executate din gura sau cu fluierul – chiar unul improvizat -), prin lovirea unui obiect metalic de rezonanță (piolet, ceaun, bețe de cort, gamelă, ploscă, butelie de aragaz, linguri etc) la intervalele cerute de cod.
Semnalele vizuale altfel decât cele luminoase, care și ele se văd-se pot executa prin fluturarea, prin ridicarea unei eșarfe improvizate dintr-un obiect vestimentar (cămașă, tricou, hanorac, pulover, pantalon, pătură etc.) ori prin ridicarea deasupra capului, sau pe o înălțime, a unei crengi de brad, a oricărui alt obiect sau măcar prin ridicarea, cât mai sus a unui braț.
FOARTE IMPORTANT: cele șase semnale, de orice natură ar fi ele se lansează fiecare la zece secunde, timp de un minut; între ele se face o pauză de un minut-două; este lesne de înțeles că semnalele de alarmă se lansează în direcția potecilor montane, a cabanelor, hotelurilor sau localităților apropiate.
În cazul în care turistul care are nevoie de ajutor se află într-un refugiu alpin sau în vecinătatea lui, el dă alarma înălțând imediat fanionul roșu. Acesta având dimensiuni de 2 x 2 metri, se află obligatoriu, în dotarea fiecarui refugiu sau casă de adăpost nepăzită și se înalță pe un catarg anume ancorat în locul unde poate fi văzut de la mari distanțe.
Cum se răspunde la semnalul de ajutor?
Când cineva zăreste semnalul prin care se solicită ajutor pe munte – cele șase semnale pe minut sau fanionul roșu – este obligat să răspundă imediat celui care l-a lansat.
Confirmarea că semnalul de alarmă a fost recepționat se face prin remiterea a trei semnale pe minut – acustice, vizuale sau luminoase – fiecare lansate la douăzeci de secunde unul de celălalt.
Cel care cere ajutor trebuie să continue sa dea semnale pâna cei ce vin să-l ajute ajung lânga el, în acest fel accidentatul putând fi ușor de reperat de salvatori, căci adeseori s-a întamplat ca cel ce a recepționat cererea de ajutor, și a dat răspunsul de recepționare, s-a grăbit spre cabana cea mai apropiată si a căzut el însuși victima grabei, sau n-a știut să arate cu precizie unde a văzut chemarea, iar legătura cu accidentatul s-a pierdut.
FOARTE IMPORTANT: cel care a recepționat semnalul de chemare în ajutor este obligat – după ce a răspuns celui care l-a lansat – să alerteze imediat cea mai apropiată cabană, stație meteorologică, orice altă unitate care ar putea transmite mai departe alarma sau să anunțe grupurile cele mai apropiate de turiști care la rândul lor trebuie să alerteze formațiile SALVAMONT sau, dacă este cazul, vânătorii de munte.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
SOS pe munte, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Introduceti comentariul :

Trebuie sa fiti autentificat pentru a introduce un comentariu.