Info club : Program evenimente 2015 | Contact | Membri | Ture | Actiunea Serbanei | Statut | Intrebari frecvente | Autentificare | Inregistrare
Ghid montan : Carpatii Meridionali : Muntii Cindrel > Cabane > Trasee | Muntii Lotrului > Cabane > Trasee | Muntii Fagaras > Cabane > Trasee
Alte informatii: Galerie Foto | Stiri | Caiet de cantece | Magazine echipament montan | Statiuni montane | Rezervatii Naturale | Sfaturi pentru turisti
2% pentru Amicii Muntilor

Home » Stiri Montane

Atac la Nanga Parbat

Adaugat la 28 iunie 2006 de Ioan Bindeanu 2.536 vizualizari Nici un comentariu


Sase alpinisti brasoveni pleaca în 11 iulie spre Pakistan, pentru a încerca escaladarea celui de-al treilea vîrf ca înaltime din Muntii Himalaya

O echipa formata din sase alpinisti brasoveni va pleca în 11 iulie spre Pakistan, pentru a încerca escaladarea vîrfului Nanga Parbat (8.125 m), al treilea ca înaltime din Muntii Himalaya, dupa Everest si K2. „Expeditia noastra, care este organizata de Clubul Alpin Român «Transilvania», va începe pe 11 iulie si se va încheia în jurul datei de 31 august. Membrii expeditiei sînt alpinisti experimentati, cu o bogata activitate, avînd la activ ascensiuni de mare dificultate în Alpi, Caucaz, Pamir, Tian-Shan, Himalaya, Alaska sau Anzii Cordilieri. Patru dintre membrii acestui grup au mai încercat escaladarea vîrfului Nanga Parbat în 1998, dar, din cauza vremii nefavorabile, au fost nevoiti sa se întoarca de la 7.850 metri”, a declarat ieri Ladislau Hathazi, maestru al sportului, managerul expeditiei.

Prima tabara la 3.800 metri altitudine

Alaturi de consilierul local Ladislau Hathazi, din echipa care va pleca în Pakistan vor mai face parte: maestrul emerit al sportului Alexandru Floricioiu, care va fi conducatorul tehnic al expeditiei, si alpinistii Dorin Dragoi, Adam Arpad, Mircea Stanila si Szöcs Imre, ultimii trei urmînd a fi cei care vor ataca escaladarea finala. Expeditia va fi însotita de un medic din Budapesta. „Traseul pe care îl vom parcurge este unul dintre cele mai dificile trasee de escaladare a vîrfului Nanga Parbat, pe versantul Rupal. Tabara de baza o vom instala la altitudinea de 3.800 m, urmatoarele tabere urmînd a fi la 5.100 m, 6.100 m, 7.000 m si 7.400 m. Tabara de la 5.100 m va fi tabara principala de plecare, odihna si rezerva de echipament si hrana”, spune Hathazi.

„Vrem sa punem în vîrf drapelul Brasovului”

Cei sase membri ai expeditiei spun ca principalul lor tel este ca macar unul dintre ei sa atinga vîrful si sa înfiga acolo drapelele României si pe cel al Brasovului. „Vrem sa punem în vîrf drapelul Brasovului, ca semn al trecerii noastre pe acolo. De altfel, pentru ca escaladarea sa fie omologata de Ministerul Turismului din Pakistan, trebuie sa facem poze în vîrf cu drapelul tarii noastre si al Pakistanului”, povesteste managerul expeditiei. Pe parcursul exeditiei, cel putin pîna la tabara de baza, alpinistii brasoveni vor fi însotiti de un reprezentant al Ministerului Turismului din Pakistan, a carui misiune va fi de a se asigura ca membrii expeditiei respecta regulile stabilite de guvernul pakistanez.

Expeditie de 60.000 de euro

Costul întregii expeditii a fost estimat de organizatori la circa 60.000 de euro. Banii au fost adunati de la sponsori, urmînd ca numele acestora sa fie trecut în albumul de fotografii pe care alpinistii îl vor edita la întoarcere. „Trebuie sa platim în Pakistan o taxa de vîrf de 4.500 de dolari si alti 1.000 de dolari pentru mediu. Apoi, va trebui sa facem un depozit de 5.000 de dolari care urmeaza a fi folosit în cazul în care, din motive medicale, vom avea nevoie de interventia unui elicopter”, spune Hathazi.

Premiera pentru alpinisti

Pentru cei trei alpinisti care vor încerca escaladarea finala a vîrfului Nanga Parbat, aceasta este o premiera. Niciunul nu are la activ escaladari de peste 7.000 de metri. „În 1998 mi-a parut extrem de rau ca nu am reusit escaladarea finala, dar vremea a fost atît de proasta încît a trebuit sa ne întoarcem. Sper ca acum sa reusim, sîntem foarte bine pregatiti si cel mai important pentru noi este sa ne întoarcem sanatosi acasa”, a declarat Szöcs Imre, unul din cei care a încercat escaladarea în urma cu opt ani.

700 de kilograme de echipament

Cele 600-700 de kilograme de echipament cu care vor pleca la drum membrii expeditiei vor fi ambalate în butoaie de 25-30 kg fiecare. Pîna la tabara de baza echipamentul va fi carat de serpasi, care vor fi angajati la sosirea în Pakistan. Dupa tabara de baza, alpinistii vor fi cei care vor trebui sa duca echipamentul la celelalte baze. O parte însemnata a bagajelor este formata din hrana deshidratata, care va fi consumata de alpinisti dincolo de tabara de baza. „Avem carne uscata, fel de fel de supe deshidratate, paste uscate si foarte multe dulciuri de care organismul va avea nevoie”, a încheiat managerul expeditiei.

Sursa: Harald ODATEANU, www.monitorulexpres.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Introduceti comentariul :

Trebuie sa fiti autentificat pentru a introduce un comentariu.