Info club : Program evenimente 2015 | Contact | Membri | Ture | Actiunea Serbanei | Statut | Intrebari frecvente | Autentificare | Inregistrare
Ghid montan : Carpatii Meridionali : Muntii Cindrel > Cabane > Trasee | Muntii Lotrului > Cabane > Trasee | Muntii Fagaras > Cabane > Trasee
Alte informatii: Galerie Foto | Stiri | Caiet de cantece | Magazine echipament montan | Statiuni montane | Rezervatii Naturale | Sfaturi pentru turisti
2% pentru Amicii Muntilor

Home » Ture montane

Duși cu pluta!

Adaugat la 6 septembrie 2009 de Amicii Muntilor 4.727 vizualizari Nici un comentariu
Cu pluta pe Olt
Cu pluta pe Olt 12-14 Iunie 2009
Fotografii oferite de: Amicii Muntilor
Adaugat la: 14 Iunie 2009
Zona: Baraolt
67 fotografii, 19992 vizite, 0 comentarii


Pentru a verifica teoria originii polinezienilor conform căreia aceștia ar fi originari din America de Sud, norvegianul Thor Heyerdahl a inițiat o expediție, din Peru până în Insulele polineziene traversând Oceanul Pacific cu ajutorul unei simple plute de lemn. Astfel, în anul 1947, doar 5 norvegieni și un suedez au constituit echipajul plutei Kon-Tiki (după numele zeului Soare peruvian), plută construită din lemn de balsa, copac ce crește în jungla din Ecuador. Călătoria a fost un succes, dar oamenii de știință încă mai discută pe baza acestei teorii.
Kon-Tiki s-a numit și pluta noastră, plută solidă, construită din bușteni de brad, capabilă să susțină până la 25 de oameni și bagajele lor. Patru plutași au muncit o zi întreagă la montarea plutei, iar în ziua următoare, lansarea la apă a avut loc în Depresiunea Baraolt, în apropiere de localitatea Augustin, urmând apoi cursul Oltului până la Hoghiz. Programul a fost bine stabilit în prealabil, pe fiecare din cele 3 zile, întrucât pluta nu se poate opri oricând și oriunde, ci exact în locurile de acostare, acestea oferind posibilitatea campării cu cortul, într-o zonă situată aproape de un sat de unde se poate face realimentarea cu mâncare, apă.
Înainte de îmbarcare, s-a realizat un scurt instructaj referitor la măsuri de siguranță, necesare pentru a preveni posibilele accidente: purtarea vestei de salvare în caz de necesitate, șederea confortabilă și în siguranță pe băncuțele fixate în ambele părți ale plutei, fiind excluse săriturile în apă de pe plută, prinderea cu mâinile a ramurilor de sălcii aflate pe malurile râului, șederea pe bușteni, cu picioarele în apă.
Entuziasmul se putea citi pe fețele tuturor și a celor aflați pentru prima dată pe plută, într-o astfel de aventură, dar și pe fața celor mai experimentați. 17 persoane din care 4 plutași aflați la cele 2 cârme: una în față, iar alta în spate, au pornit pe cursul râului Olt admirând frumusețea naturii care se dezvăluie simplă, dar și extrem de complexă în același timp. Au existat momente presărate cu suspans din cauza curenților de apă care uneori dirijau ei pluta, aceasta apropiindu-se de câteva ori amenințător de mult de maluri. Experiența și priceperea plutașilor, însă, ne-au salvat de multe ori din situațiile delicate. Pe alocuri lin, cursul Oltului induce o plăcută senzație de toropeală, de calm și liniște, incitând la meditație, reverie.
Fiecare dintre noi a fost tentat să încerce cel puțin o dată să țină cârma care e cam grea și din cauza aceasta dificil de manevrat. Senzația trăită a fost unică, însă lipsa de experiență a celor care preluau cârmele și-a spus cuvântul pentru că am avut parte și de emoții: împotmolirea plutei pe mal sau în pietrișul din albia râului, pe o porțiune cu nivel scăzut de apă. A fost nevoie în aceste cazuri de împingerea ei direct din Olt. Alteori, pluta era măturată de ramurile sălciilor de care pluta s-a apropiat prea mult din cauza îngustării cursului de apă. Pe o porțiune, albia Oltului a fost modificată de o balastieră, culoarul de trecere reducându-se considerabil. În condițiile în care nu se vedeau prea bine curenții și nu se cunoștea adâncimea apei, am avut emoții la trecerea prin acel loc. Din fericire, norocul a fost de partea noastră și am trecut cu bine de această încercare.
Am campat în zona satului Dopca, unde am făcut foc de tabără și ne-am liniștit stomacul cu o ciorbă la ceaun și grătar. În ziua următoare, am continuat traseul până la Hoghiz, aici pluta urmând să fie demontată de plutași și dusă înapoi la locul de plecare pentru tura următoare. Tot echipamentul necesar, de la plută până la vestele de salvare ne-a fost asigurat de către Firma de Turism Interpares care practică un turism ecologic , ture cu pluta pe Olt , ture cu bicicletele prin țară, pe crestele munților.
O amintire inedită, o experiență extraordinară, de aceea, cel puțin o dată pe an merită să fii „dus cu pluta”.

Cristina Tolciu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Duși cu pluta!, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Introduceti comentariul :

Trebuie sa fiti autentificat pentru a introduce un comentariu.